ADHD bij kinderen Concentratie Dyslexie Hyperactiviteit Leerproblemen

Schoolagenda voor kinderen met ADHD en autisme

PS 247 agendaKinderen met bijvoorbeeld ADHD of autisme kunnen meestal niet lekker uit de voeten met een normale schoolagenda. De lay-out is te druk, het is moeilijk overzicht te krijgen of de agenda geeft onvoldoende ruimte voor alle activiteiten die moeten worden ingedeeld. Gelukkig zijn er meer mensen die tegen deze problemen aanlopen en er daadwerkelijk wat tegen proberen te doen. Een van deze initiatieven is de PS 24/7 agenda speciaal voor kinderen op het basis- en voortgezet onderwijs.

Moeite met plannen

Kinderen die moeite hebben om hun huiswerk te plannen en organiseren kunnen baat hebben bij deze agenda. Kinderen met onder andere autisme, ADHD, dyslexie of kinderen die ene druk leven hebben kunnen met deze agenda structuur aanbrengen en het overzicht behouden. Gewone schoolagenda’s schieten voor deze kinderen vaak tekort. Initiatiefnemer Caroline Doesburg zag dat haar zoon niet uit de voeten kon met een gewone schoolagenda en is daarom begonnen met de ontwikkeling van de PS 24/7.

Schoolagenda niet toereikend

“Ik heb de PS24/7 ontwikkelt voor onze zoon, die toen in de brugklas zat, omdat andere schoolagenda’s om een aantal redenen ’te kort’ schoten. De praktijk was dat we steeds informatie verzamelden op verschillende plekken (schoolagenda met plakbriefjes, familiekalender en in het hoofd), omdat niet alles in de schoolagenda paste. Met het gevolg dat er geen overzicht was en we té vaak té laat ontdekten dat onze zoon op bepaalde dagen tijd ‘te kort’ kwam. Voor een goed overzicht hadden wij ook behoefte aan een agenda zonder franje, zonder plaatjes en afleiding tussendoor met een eigen, unieke gepimpte kaft waar hij blij van werd.” Alle benodigde informatie voor een goede planning staat op een plek. Het is niet nodig om heen en weer te bladeren of de gezinsagende erbij te pakken om de planning af te kunnen maken. Caroline heeft aan leerlingen en docenten uit zowel het regulier als speciaal onderwijs en specialisten van het Centrum Autisme Rivierduinen om feedback gevraagd en deze verwerkt in de PS 24/7 agenda.

Planners voor ADHD en autisme

Naast de agenda heeft Caroline op aanvraag ook een aantal planners ontwikkeld, zoals de Zomervakantieplanner. Zo kunnen kinderen makkelijker hun activiteiten, hobbies en verplichtingen plannen zonder het overzicht te verliezen en in de knoop te komen door tijdgebrek. “Zo wordt voorkomen dat leuke activiteiten moeten worden afgezegd, omdat te laat wordt opgemerkt dat het huiswerk nog niet af is of dat er nog geleerd moet leren voor een toets. Met de agenda en planners is er een duidelijk overzicht dus wordt op tijd opgemerkt wanneer ergens tijd voor nodig is.”

Via de site, Twitter en Facebook kunnen geïnteresseerden contact opnemen met bedenker en initator Caroline Doesburg. Ook kan de agenda of een van de planners via de site worden besteld. Wij zijn erg benieuwd naar de ervaringen van gebruikers van de PS 24/7 agenda en planners. We horen graag jullie feedback!

Danitsja Koster
FacebookTwitterWebsite

Aanbevolen artikelen