ADHD bij kinderen Hyperactiviteit

Energie

druk_kind2
Daar sta ik dan, samen met mijn kleine spring in ’t veld in de rij bij de kassa van de supermarkt. Ze huppelt en praat, maar dan voor ongeveer drie kinderen bij elkaar. Achter ons staat een oude man met een rollator. Hij staat zich zwaar te irriteren aan het gedrag van mijn kleine schat.

Supermarkt

Ik laat het, ik vind het totale onzin om dit te verbieden. Waarom kan een kind niet gewoon zo vrolijk zijn dat het net zo vrolijk is als drie kinderen samen? Licht geïrriteerd kijkt de man mij aan en ik lach vriendelijk terug, ik ga niet overstag. Op het moment dat ik mijn boodschappen aan het inpakken ben, rekent de man zijn boodschappen af. Mijn kleine schat ziet dit en binnen no-time liggen alle boodschappen in de rollator van de oude man. De man kijkt verwart naar de kleine stuiterbal en hoort de woorden: “Fijne dag verder meneer!”. Vol trots lopen wij samen de winkel uit.

Energie

Energie is iets wat wij allemaal nodig hebben om de dag door te komen. Om genoeg energie te hebben voor de hele dag is het belangrijk dat je genoeg slaapt en goed eet. Er zijn een hoop kinderen en zeker ook volwassenen die hun energie niet goed verdelen waardoor ze op sommige momenten heel druk zijn en op andere momenten heel moe. In mijn praktijk beginnen we al snel met de energiemeter. Dit is een mooi instrument om je energie te doseren. Tegelijkertijd is het een instrument om naar de energie van de mensen om je heen te kijken. In het geval van de supermarkt vind ik het geen probleem dat mijn dochter nogal druk is, maar als het een omgeving is waar het echt wat rustiger moet zijn wordt het toch een ander verhaal. De energiemeter geeft dus een mogelijkheid om jouw energie aan te passen aan de omgeving wanneer jij dat wil. Andersom dan natuurlijk ook! Er zijn heel veel ondernemers die AD(H)D hebben. Dit zijn mensen met enorm veel energie. Over het algemeen zijn dit ook mensen met een hoop positieve energie. Met de energiemeter kun je de mensen om je heen ook meenemen in jouw energie. Op deze manier kun je een hele positieve impuls geven aan mensen om je heen.

Rust Reinheid en Regelmaat

Er zijn mensen die mij vragen of de energiemeter ook te maken heeft met de 3 R’s. Ik heb echt geen idee al ervaar ik zelf wel dat rust en regelmaat zeker een fijne invloed heeft. En dan bedoel ik niet allerlei beloningsborden (die bij veel mensen misschien geweldig kunnen werken hoor!), maar de rust in het gezin. Je hebt geen idee wat de invloed is van stress of drukte van andere mensen op mensen met AD(H)D; die hebben hier over het algemeen een voelspriet voor! Niet alleen in het gezin maar ook op school. Zodra deze kinderen teveel drukte voelen, sluiten ze zich af. Als ze in hun eigen wereldje zitten hebben ze geen idee wat er om hun heen gebeurt en worden ze drukker met alle gevolgen van dien. Ach, veel energie is fijn de dosering ervan fijner!

Jeannet Uiterwijk

Aanbevolen artikelen