Alle artikelen Content en schrijven Kennisbank Marketing Social media marketing

Visuals overschrijden alle grenzen

man wearing blue shirt using telescope

Visuele communicatie is de grootste trend in Public Relations. De content wordt wereldwijd begrepen want visuele communicatie overschrijdt alle grenzen, ongeacht welke taal je spreekt. Bij PR is Key sprak best-selling auteur Rob Brown over de ontwikkelingen van taal in PR.

Taal is continue aan het veranderen, niet alleen in betekenis maar ook wat betreft de inhoud en distributie. De opkomst van social media heeft niet alleen de snelheid van communicatie verandert, maar ook de manier waarop we met elkaar omgaan. Taal wordt geactiveerd en woorden als ‘update’, vroeger een zelfstandig naamwoord, worden nu als werkwoord gebruikt. Daarnaast zorgen computers, smartphones en tablets ervoor dat we altijd en overal connected zijn. Als resultaat wordt een groot deel van onze gesprekken tegenwoordig gefaciliteerd door technologie, wat tot een verschuiving heeft geleid van formele, geschreven communicatie naar informele, persoonlijke communicatie.

Technologie heeft onze vocabulaire verrijkt. Het heeft nieuwe woorden als binge-watching, selfie en abandonware geïntroduceerd. Toch is visuele communicatie met afstand de meest belangrijke trend in PR. Deze ontwikkeling zien we ook in taal: in 2015 was het Oxford Dictionary Word of the Year “een gezicht met tranen van blijdschap”. Het was geen woord, het was niet eens tekst: het is een emoji.

Kortom, symbolen moeten niet worden onderschat. Volgens Rob Brown representeren “Emoji echte gevoelens, emoties en antwoorden. Ze kunnen gebruikt worden in plaats van tekst en ze zullen blijven bestaan. Emoji wordt wereldwijd begrepen, ongeacht welke taal je spreekt. Mensen sturen elkaar berichten die volledig uit emoji bestaan, dus eigenlijk vormen ze een op zichzelf staande taal.” Ook al is het spreken over een “vervlogen tijd van op tekst gebaseerde communicatie”, zoals Mashable-oprichter Pete Cashmore stelt, vrij extreem, het aanpassen aan ontwikkelingen in de taal is van belang snel te kunnen blijven communiceren.

Data-driven communicatie

Wat maakt visuele communicatie goed? Het gebruik van video heeft een vlucht genomen en blijft groeien, maar om mee te liften met deze evolutionaire ontwikkeling zal je mensen moeten verrassen en hun aandacht moeten grijpen. Brown geeft schoorvoetend Trump als voorbeeld van iemand die hierin ontzettend goed is, hij kent de macht van een beperkte hoeveelheid woorden op het juiste kanaal om de aandacht te grijpen en vast te houden. Het is belangrijk om te begrijpen dat het toevoegen van een plaatje of andere visual aan je bericht alleen onvoldoende is en daarom geen garantie is op succes. Wanneer je bijvoorbeeld volgers wil laten weten dat je op een evenement een presentatie gaat geven, voeg je geen plaatje toe van de locatie maar een actiefoto. Want zou je zelf liever een formele foto van een podium liken of heb je meer met een foto die je niet had verwacht te zien? Visuele content heeft de mogelijkheid om te verrassen en een reactie te ontlokken, maar het is aan jou om daar gebruik van te maken.

Data is een andere factor die kan helpen bepalen of de visuele communicatie sterk is. Brown: “Het concept van wat nieuwswaardig is, is heel erg data-driven: voorspellingen over het aantal views dat een video zal krijgen is een belangrijke factor in het besluit of een video wel of niet wordt geproduceerd.” Wat de beslissing nog makkelijker maakt, is dat het produceren van video content goedkoop en gemakkelijk is geworden. Iedereen met een moderne smartphone kan video’s van hoge kwaliteit maken. “Met de combinatie van het overal aanwezige internet, broadcast-apps en devices om content te consumeren, zijn we in staat om real time visuele content te communiceren.”

Evenementen lenen zich ontzettend goed voor live verslagen, denk aan bijvoorbeeld sportevenementen. Live kijken krijgt de voorkeur boven on-demand. Nieuwe technologieën en camera’s met WiFi geven de mogelijkheid om direct beeldmateriaal te bewerken en publiceren. Hiermee kan je het domein van sociale en conventionele media domineren. Wanneer een team van zes mensen vijf dagen lang in shifts werkt om alle visual driven content live op Twitter, Facebook en YouTube te plaatsen over het 2016 Track Cycling World Championships, werd daarmee een resultaat van 450 miljoen impressies gegenereerd.

Driven by technology

De toekomst, voor nu

Of de steeds groter wordende populariteit van video en visuele content een verandering is die zal blijven, is nog onduidelijk. Het fundament van PR lijkt vrij stabiel te zijn. De traditionele waardehiërarchie van Televisie > Radio > Kranten is niet echt veranderd, hoogstens aangepast naar Video > Audio > Tekst. De crux is het omarmen van de mogelijkheden die de technologie biedt en deze gebruiken om de communicatiestrategie te verbeteren en versterken. De verwachting is dat het consumeren van media en het altijd en overal toegang hebben tot real time informatie via onze smartphones een nieuw kanaal nodig zal hebben. Toch betekent nieuwe media vaak niet het einde van oude media. Zolang je je kan aanpassen aan de moderne taal, zal tekst niet verdwijnen.

Sources:
https://www.merriam-webster.com/words-at-play/new-words-in-the-dictionary-feb 2017 
http://blog.oxforddictionaries.com/2014/06/social-media-changing-language/

Dit artikel schreef ik voor PressPage

Aanbevolen artikelen