Alle artikelen Interviews Muziek Nederlands Web content

[:nl]3voor12/Flevoland: Wie is Jonathan Haring?[:]

[:nl]Geplaatst op 14 juli 2011

Wie is Jonathan Haring 3voor12Uiteraard bestaat de Flevolandse muziekscene uit duizend-en-een gezichten. Natuurlijk zitten daar veel muzikanten tussen, maar ook liefhebbers, vaste bezoekers, ambtenaren, journalisten, organisatoren, scouts en vele anderen. Het ene gelaat ken je al jaren, de andere bakkus komt net om de hoek kijken. Met de vaste rubriek ‘Wie is het?’ brengt 3voor12/Flevoland in kaart wie nou eigenlijk wie is. Deze week aandacht voor: Jonathan Haring.

“Almeerse rappers zijn geen goede afspiegeling van de Almeerse burger”

De naam Jonathan Haring (1983) roept misschien niet bij iedereen associaties op, maar zijn muzikale cv bewijst dat deze getogen Almeerder niet voor één gat te vangen is. Na een pure rockopvoeding door vader Haring en een mistroostige poging de gitaar te bespelen, kwam Jonathan rond zijn zestiende in aanraking met hiphop. Voetbal, chillen en vrienden kwamen ineens op de tweede plaats. Samen met onder andere Keizer, Venz (bekend van Funx) en Yes-R stond de puberteit in het teken van underground hiphop en rap. Rond zijn twintigste ging Jonathan, beter bekend als Joon, verder met Keizer onder de naam Ongerept. Toen kwam zijn leven in een stroomversnelling. Ongerept stond in deze tijd centraal. Keizer en Joon traden veel op en waren voornamelijk druk met muziek maken. Daarnaast gaven ze verschillende hiphopfeestjes. Via jongerencentrum 2D9 kwamen de heren in contact met Barry Bouquet die hen introduceerde in Muzinq en later Eindelijk en Totum (de Meester). Hier organiseerden ze de feesten Get Down totdat Keizer zich meer op zijn baan wilde storten en Joon aan de slag ging met afstuderen en zijn solo-album. Na dit muzikale avontuur is Jonathan aan de slag gegaan als docent aan een instelling voor licht verstandelijk beperkte jongeren en heeft hij in 2006 met producer Jan Klein van TopNotch het project Ongecensureerde Geleerden opgezet. Toch begon het weer te kriebelen en is Joon onlangs betrokken geweest bij het Almeerse cross-overproject Classick van Stichting Twisted. Hoog tijd om deze energieke rapper uit te horen. Het woord is aan Jonathan Haring!

Wat is jouw favoriete plek in Flevoland?

Ik ben bang dat ik die niet heb.

Welke kroeg noem jij je stamkroeg?

Die heb ik niet. Vroeger was ik nog wel eens op de Grote Markt te vinden. Tegenwoordig ben ik meestal in Amsterdam. Paradiso, Melkweg, Bitterzoet of de Duivel.

Wat is op muzikaal gebied momenteel dé Flevolandse parel?

Raymzter. Ik hoop dat we nog van hem gaan horen in 2011. Van wat ik heb gehoord gaat dat wel goed komen.

Wie of wat wordt enorm onderschat in de Flevolandse muziekscene?

Moeilijke vraag, maar waar ik het eerst aan denk is die toch de liefde voor echte hiphop. Hiphop zoals het bedoeld is. Almeerse rappers en andere hiphopartiesten zijn geen goede afspiegeling van de Almeerse burger. Ze zijn trouw aan de kunst en willen graag authentiek blijven en hiphop in Almere een goede naam geven. Het gaat allemaal niet heel snel, maar de liefde is aanwezig. Ik weet niet of we hierom onderschat worden, maar ik wilde het wel kwijt.

Welke band/artiest moet voor eeuwig zwijgen?

Geen antwoord mogelijk, als ik al zou willen dat er een bepaalde artiest zwijgt dan luister ik er gewoon niet naar. Of je moet denken aan racistische muziek, maar goed dat kan je beter negeren denk ik..

Wat is voor jou een bron van inspiratie?

Heel cliché, maar wel waar, de dingen die ik om heen zie, die ik meemaak en de mensen waarmee ik elke dag te maken heb. Collega’s, andere artiesten om me heen, de jongeren waarmee ik werk of rappers en producers in het algemeen.

Heb je een motto of quote die jou ten voeten uit weergeeft?

Ik leg m’n eigen kruimels, fok het volgen van de stoet.

Wat doe je in het dagelijkse leven?

Ik werk in een instelling voor licht verstandelijk beperkte jongeren met gedragsproblemen. Ik geef daar vorm aan het interne onderwijs 5 dagen per week. De doelgroep is jongeren van 12 tot en met 18 jaar.

Wat voeg jij toe aan de Flevolandse muziekscene?

Ik hoop kwalitatief goede hiphop en een rapper die eerlijk is, geen doekjes er omheen windt en rapt vanuit eigen ervaringen. Geen leugens. Puur.

Iedereen koestert wel muziek die, gezien de rest van de voorkeur, beschamend of dubieus is. Wat is jouw muzikale afwijking?

Ik heb altijd erg genoten van de Uncle Howie Records hoek. Non Phixion, Ill Bill en Necro. Vooral Necro is daarin misschien een afwijking. Een van de meeste controversiële rappers die het vooral heeft over dood, seks en met name de combinatie daarvan, maar ik lach me altijd krom. Ik houdt van de frustratie die er in zit. Hij weet het zo te brengen dat je het gelooft.

En, hoe is het verder?

Gewoon cool. Ik werk nu vijf lange dagen, en heb niet zo veel tijd om muziek te maken als ik zou willen, maar de tijd die ik heb probeer ik zo nuttig mogelijk te besteden. Het blijft een deel van m’n leven.

Wat wil je verder nog kwijt?

That’s it!

Danitsja Koster

Geplaatst op 3voor12/Flevoland[:]

Aanbevolen artikelen